Salı, Ağustos 19, 2008

TAŞKESENİN FIKIH ALİMİ TAŞKESENLİ ŞEYH ŞAHABEDDİN EFENDİ (1898 - 1956)


Taşkesenli Şeyh Şahabettin Efendi 1898 yılında Erzurum’un Sultanmelik Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir. Babası Taşkesenli Şeyh Ziyaettin Efendi, dedesi de Şeyh Ahmet Efendi’dir. Gerek baba ve gerekse anne tarafı hep ilim ve irfanla iştigal eden zatlardır. İlk tahsiline babasının yanında başlayan Şeyh Şahabettin Efendi, daha sonra medrese tahsiline Tortum Müftüsü Mehmet Bey veya Büyük Müftü olarak tanınan aynı zamanda halasının kocası ve babasının talebesi olan Muhammed Sıddık Efendi’nin yanında Arapça ve Farsça okuyarak devam etti. Aynı Zat’tan kelam, mantık, hadis ve tefsir dersleri okuyarak icazet almıştır. Dedelerinin maruz kaldığı akibete O’da kalmış Rus ve Ermenilerin Erzurum’u işgalinden ve daha sonra da şapka isyanından etkilenen ailesi ile birlikte Erzurum’un dışında ikamete zorlanmıştır. Bunun üzerine Erzurum Pasinler’in Ketvan ve Kurnuç köylerinde uzun süre imamlık görevi yapmıştır. Bu yıllarda maddi ve manevi sıkıntılar içinde imamlık vazifesini yürüten Şeyh Şahabettin Efendi, aynı zamanda çevre köylerde irşad faaliyetleri yürütmüştür. İrşad görevini yürüttüğü köylerde ve çevresinde büyük bir saygınlık kazanan Şeyh Şahabettin Efendi, fıkhi meseleleri izah etmekle de ün kazanmıştır.

BEDİÜZZAMAN’A HÜRMET

Dedelerinin yoluna çok bağlı ve daima İslami ilimler peşinde koşan Taşkesenli Şeyh Şahabettin Efendi, aynı zamanda büyük din adamlarına karşı büyük alaka gösteren bir şahsiyettir. Bediüzzaman Hz.’nin Şeyh Ziyaettin Efendi2yi ziyarete geldiğini ve bu Zat’ın vefatından dolayı göremeyerek Palandöken’den Bitlis’e doğru gitmekte olduğunu öğrenir. Bu arada Şeyh Şahabettin Efendi henüz 14-15 yaşlarında bir talebedir. Şeyh Şahabettin Efendi Bediüzzaman Hz.’ni görmek için Taşkesen Köyü’nden Erzurum’a gelirken Palandöken Dağları’nın zirvesinde karşıdan gelen 2-3 atlı ile karşılaşır. Daha onlara yaklaşmadan hemen atından iner, gelen atlıların önündeki Zat’ın elini saygı ile öper ve “Siz Said’i Nursi değilmisiniz ?” der. O Zat’ta, “Evet, sen de benim kardeşim Ziyaettin’in oğlu değil misin ?” der. Daha sonra ayrılırlar.

VATAN İÇİN CİHAD

Şeyh Şahabettin Efendi talebe okuturken baş gösteren Ermeni zulümlerine karşı çıkmak için Pasinler’in köylerini gezmiş, halkı cihada davet etmiş ve Ermeniler’le savaşmıştır. Bir Ermeni subayını öldürerek gazi ünvanını alan Şeyh Şahabettin Efendi, 11 Ocak 1956’da Erzurum’da vefat etmiş ve Şeyh Ahmet Efendi’nin Taşkesenli Camii bahçesinde bulunan türbesi yanına defnedilmiştir. Hayatını ilme ve irşada vakfeden Şeyh Şahabettin Efendi, Horasan Müftüsü olarak meşhur olan küçük kardeşi Şeyh Muhammed sıddık efendi ve Nakşibendi Halifesi Yüzören Köyü İmamı Muhammed Efendi gibi büyük zatları yetiştirmiştir.

Hiç yorum yok: